• Take care of your body
    Take care of your body It's the only place you have to live
  • Massagetherapie
    Massagetherapie Voor uw lichamelijke klachten
  • Klassieke Homeopathie
    Klassieke Homeopathie Lichaam en geest weer in balans

Onderzoek: Fibromyalgie patiënten behandeld met homeopathie

fibromyalgie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Improved clinical status in fibromyalgia patients treated with individualized homeopathic remedies versus placebo.

Bell et al. (Reumatology 2004)

53 mensen, 94% vrouw, deden mee aan een dubbelblind onderzoek, waarbij een gedeelte van de groep met klassieke homeopathie werd behandeld en een gedeelte een placebo toegediend kreeg. De deelnemers van de homeopathie groep lieten significant grotere verbeteringen zien op het gebied van pijn, algeheel gevoel van gezondheid, betere kwaliteit van leven en zij waren minder geneigd tot depressieve gevoelens.

Bron: gepubliceerd in ‘Reumatology’(2004)

Onderzoek: Zijn de resultaten van homeopathie een placebo effect?

Zijn de resultaten van homeopathie een placebo effect?

Homeopathische middelen zijn heel hoog verdunde stoffen van bijvoorbeeld planten of mineralen. Zoveel verdund dat er soms niets meer van de oorspronkelijke stof in het middel zit. Voor veel mensen is de werking van homeopathie daarom een raadsel. Vaak wordt daarom aangenomen dat homeopathie werkt door suggestie ofwel een placebo-effect. Van een placebo-effect wordt gesproken wanneer een middel zonder werkzame stoffen toch werkt. De werking wordt toegeschreven aan het vertrouwen van de patiënt in het middel.

Om uitsluitend het specifieke effect van een homeopathisch middel te vinden, zijn studies in de vorm van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken (RCT) de meest gangbare vorm. Hierin wordt het effect van een homeopathisch middel bij een groep patiënten vergeleken met de werking van een placebo in een vergelijkbare groep patiënten. The Lancet, een belangrijk medisch tijdschrift, publiceerde in 1997 de meta-analyse ‘Are the clinical effects of homeopathy placebo effects?‘ van Linde & et al, waarin 89 gerandomiseerde gecontroleerde homeopathie studies beoordeeld werden. Er is verschil tussen het effect van homeopathie en placebo in het voordeel van homeopathie, en dit verschil kan niet op toeval berusten. De uitkomst van deze meta-analyse laat zien dat de werking van homeopathie geen placebo-effect is.

Bron: www.vereniginghomeopathie.nl

 

 

Consulten op afspraak

Maandag8:00 - 18:00
Dinsdag8:00 - 18:00
Woensdag8:00 - 18:00
Donderdag   8:00 - 18:00
Vrijdag8:00 - 17:00
Zaterdag8:00 - 13:00